• darkblurbg

Een kind verliezen......

Kinderen:

Een kind verliezen…….. daar wordt men alleen maar stil van. Vind daar maar eens woorden voor. Het leven van de ouders staat dan stil terwijl de wereld door draait. De wijze waarop men afscheid van een kind gaat nemen is heel belangrijk, omdat er met veel verdriet maar ook met veel liefde op teruggekeken zal worden.

Soms krijgen kinderen op jonge leeftijd al te maken met het verlies van opa of oma, papa of mama, broertje of zusje, klasgenootje of iemand anders in hun naaste omgeving. Afhankelijk van de leeftijd probeert u het verdrietige nieuws te vertellen en er mee om te gaan op een zodanige manier dat ze het begrijpen.

Als hulpmiddel kan ik u boekjes aanreiken zoals: “de meest gestelde vragen over kinderen en de dood” of “als iemand dood gaat”. Of een herinneringsboek waarin uw kind uitdrukking aan  deze gebeurtenis kan geven. Het boek kan als aandenken gebruikt worden voor een 
betekenisvolle periode in hun leven. Als kinderen te maken krijgen met verlies is het goed om ze overal bij te betrekken. Ze reageren vanuit hun gevoel en geven vaak zelf wel aan wat ze wel en niet aankunnen. Het is altijd weer ontroerend te zien hoe ze een gedichtje voorlezen of op een andere manier uiting geven aan hun emoties. Ik kan helpen door bv. een verhaal aan ze te vertellen, eventueel met behulp van de kinderen zelf en afgestemd op de leeftijdsgroep.  

 

Extra informatie

Lieve Engeltjes 
Achter de Regenboog 
Kind en Rouw
Podcast: www.oudersoverledenkind.nl

Dag vlinder
dwarrel door het blauw
en alle kleuren van het licht

Kleine vlinder,
we zien hoe mooi je bent,
hoe zacht en
we zien je prachtige kleur

Kleine vlinder,
we zien hoe klein en
hoe breekbaar je bent

Kleine vlinder,
vlieg, fladder naar omhoog en
vlinder naar de regenboog

Dag vlinder
dwarrel door het blauw
en alle kleuren van het licht

(stiltecentrum Martiniziekenhuis)